Verslag City Downhill Nijmegen 30 Oktober

 

Zondag dertig oktober 2016 was een herfstdag van een hemelse perfectie. Zo perfect zelfs dat de mensen er spontaan gelukkig van werden. En in Nijmegen, die mooie stad aan de Waal, maakte men zich op voor de JEE-O City DH 2016. De leden van Licht Verzet -afdeling freeride- en Lammert Moerman met zijn JEE-O crew hadden na twee jaartjes oefenen de zaken prima op orde. Een dikke `tumbs up’ van alles en iedereen hebben zij dan ook wel verdient.

Zoals bij de eerdere edities werd er in Nijmegen de laatste ronde van de Mini Downhil Cup verreden maar nieuw dit jaar was dat er bij de finale van de MDC een vijftien tal toppers uit de BMX, 4X en Downhill scene waren uitgenodigd om zich te meten met de `gewoonlijke’ Mini DH matadoren. Waarmee er flink wat peper in het evenement werd gesmeten want natuurlijk ontspon zich onmiddellijk een hevig speculeren over op welk niveau de MDC dan wel staat en of BMX prominenten als Twan van Gendt, Raymond van der Biezen en Niels Bensink en van de 4X en DH zijde, Joost Wichman en Silas Grandy niet appeltje eitje over de MDC toppers Joey v Veghel, Daniel Prijkel, Tim van Esch en Ton Kaarsgaren heen zouden walsen.
Hoe dan ook, eerst moest wel gewoon de reguliere MDC wedstrijd verreden worden. En hoe mooi deze herfstdag ook was, de dauw in de ochtend was onverbiddelijk. Het parcours was zo nat dat de bibberschrik iedereen om het hart sloeg. Na een flinke parcours aanpassing moesten de renners dan toch maar aan het racen gaan. En onder dergelijk gladde omstandigheden komen de natuurtalenten altijd boven drijven. Bij de heren is dan helemaal niemand opgewassen tegen de BikePlanet Racing protegee Joey van Veghel. Bij de junioren zette Tristan Botteram zijn concurrentie op maar liefst vijf seconden achterstand. De masters kregen rijles van de zevenenveertig jarige Rene Mulderij die op zijn `Old Skool’ DH bike voorzien van toffee kleurige Schwalbe Fat Franks nota bene, onverslaanbaar was. En Manon van de Sande profiteerde van de bloedsnelle maar gretige Agnes Hegger die zich tijdens de training al uit de wedstrijd had gecrashed.

Gelukkig bracht het vriendelijke herfstweer rust in de tent want zo ongeveer op het moment dat de vijftien snelsten van de MDC wedstrijd bekend raakte was het parcours redelijk opgedroogd. Waarbij iedereen besefte dat het voor de BMX prominenten een geschenk uit de hemel was. Maar voor de jonge Duitse Portugees Silas Grandy juist niet. Deze junior DH topper, door BikePlanet Racing ingevlogen, werd de hele ochtend al gespot, dan weer op zijn achter wiel dan weer op zijn voorwiel rijdend, over richels van wel twintig meter lang en capriolen uithalend waarvan niemand wist dat dat mogelijk was op een fiets. Als er één rijder aanwezig was deze mooie zondag die nog meer rijtalent had meegekregen van onze lieve heer dan Joey van Veghel dan was het de flamboyante Silas wel. Waar iedere renner op de Veerpoorttrappen rammelde en kreunde als een malle kwam Silas dartelend als een jong hertje en zonder enig bijgeluid naar beneden stuiven.
De BMX prominenten hadden zich ondertussen ook gemeld. Twan van Gendt ging nog maar eens heen en weer naar Den Bosch omdat hij zijn achteras was vergeten. De anderen inspecteerde met gezonde twijfel het parcours. De echte kenners aanwezig waren het er over eens dat de BMX prominenten alle eer toekomt dat ze zich in dergelijk avontuur wilden storten. Geef het ze maar te doen, zich als full pro atleet te moeten gaan meten met veelal talentvolle liefhebbers die natuurlijk het spelletje van de Mini Downhill o zo goed kennen. Treffend was nog de scene dat Raymond van der Biezen zich stond om te kleden in de BikePlanet stand pal naast Master winnaar Rene Mulderij. Waarop de laatste tot grote hilariteit van zijn teamgenoten zijn buik nog maar eens extra naar voren stak om het verschil in levensstijl te benadrukken. De hybride figuur van het veld was Joost Wichman, ook als prominent aanwezig en óók nog altijd een professional maar wel al wat meer op leeftijd en bovendien al wel vaker de strijd aangegaan hebbende met het MDC circus. Joost wist het zeker, hij zette zijn geld op Silas Grandy, want die kende hij wel vanuit de Duitse wedstrijden; en nou, dat is er wel één die Portugees, aldus Joost.

Na een enerverende BMX demo van de jongens van Waalhalla was het dan tijd voor de belangrijkste race van de dag, de JEE-O City DH Top Categorie. Het parcours was voor de gelegenheid wat opgepompt. Zo ook was het toeschouwers aantal ondertussen significant gegroeid. Onder begeleiding van de omroepers Bernard Koekoek en Gerco van Leeuwen wilde de sfeer er ook nog eens flink in komen. De vijftien MDC finalisten beten het spits af. En gelijk al met de belegen en vrijzinnige Mulderij kwam daar een rappe tijd op de klokken. Iedereen raakte in twijfel. Zo rap? Hij? De gemoederen bedaarde wat wanneer ook Wolters en Kaarsgaren met vijftig seconden en nog iets over de streep kwamen. Maar dan schiet junior Botteram flink onder de vijftig seconden. En Van Esch lijkt ook eindelijk wakker met een achtenveertiger. Van Veghel bewees nog maar dat ook onder droge omstandigheden hij vandaag `the man to beat’ is wanneer hij nipt voor Prijkel een 48,05 op de klokken zet. Oef, dacht het meelevende publiek, deze MDC clan ging wel zo verschrikkelijk hard, kan dat überhaupt nog wel harder?

Het antwoord was keihard neen. De BMX prominenten wisten immers geen van allen raad met de Veerpoorttrappen. Op de rechte stukken in het parcours vlogen de straatstenen bijkans door de lucht door de brute kracht die de mannen uit de benen wisten te persen maar de trappen bleken simpelweg de scherprechter in deze wedstrijd. Dat werd ook wel onderstreept toen van de genodigden alleen Grandy zich wisten te nestelen tussen Van Esch, Prijkel en Van Veghel en Wichman de eer van de pro’s nog enigszins redde door duidelijk de leiding in handen te nemen. De drie MDC mannen plus Wichman en Grandy gingen in elk geval bepalen wie er op het podium zou geraken vandaag, dat was nu wel zeker.

En spannender dan deze middag kon het niet zijn. Want de dekselse voetzoeker Botteram gooide de knuppel in het hoenderhok toen hij ook met een achtenveertiger door zijn tweede run kwam. Vooral Grandy moest nu aan de bak. Grandy danste in zijn gracieuze stijl naar een onverwachte 47,67sec. Wat nu? Wichman kreeg zowat een rolberoerte want daar boven op de startcontainer kon hij niet goed verstaan of Grandy nu wel of niet sneller was dan hij in zijn eerste run was geweest. Zou Grandy dan toch….waar Wichman al zo bang voor was? Ervaren als hij is bracht Wichman zijn aandacht naar het hier en nu, hij zette zijn angst te moeten verliezen van de rookie Grandy om in daadkracht. Hij stormde naar beneden in een 47,55. Zo, nu moesten die Prijkel en Van Veghel maar eens laten zien wat ze nog in de benen hebben! Bij Prijkel weet je één ding zeker, hoe bescheiden en rustig hij ook is, schrijf hem nooit af! Zo ook bleek dat maar al te waar te zijn in deze wedstrijd. Voor de vierde keer vandaag zette hij aan alsof zijn leven ervan af hing, en zoals zo vaak wist hij de allersnelste lijnen te temmen. Hij zette het de boel op scherp met een op dat moment winnende 47,36. Nu was het nog de beurt aan Van Veghel. En precies het feit dat de MDC mannen voor de vierde keer deze dag moesten pieken was voor Van Veghel net iets te veel van het goede. De allersnelste van eerder op de dag had in zijn laatste run nog maar weinig energie over . Hij kwam met zijn sublieme stuurmanskunst nog wel tot een 47,60 maar meer dan de derde plaats zat er daarmee niet in. Het was dus Prijkel `on top’ met daarachteraan Wichman, Van Veghel , Grandy, Botteram en Van Esch. Met Van Gendt als beste BMX prominent op plek zeven.

Opmerkelijk was verder nog dat uitgerekend oude knar Mulderij sneller was geweest dan Raymon van der Biezen. Dat de opa van het veld Werner Peeters (50) helemaal niet voor spek en bonen mee had gedaan. En dat dame Anne Terpstra als enige XC rijder veel waardering kreeg voor haar heel behoorlijke snelheid op dit voor haar dubbel vreemde terrein.

Al met al was het een meer dan geweldige dag waarbij we nog maar even gezegd willen hebben dat Vereniging Licht Verzet, Lammert Moerman en zijn JEE-O, de andere sponsoren, de MDC en haar onderliggende Bikeparks en sponsoren, Gemeente Nijmegen, De Lindenberg, alle deelnemers en alle enthousiaste toeschouwers samen tot deze gelukzalige verhalen zijn gekomen die te beleven vielen tijdens de afsluiter van 2016; de JEE-O City Downhill ’16.

Proost, en tot volgend jaar!

Uitslagen>>

Het Bikeplanet Racing Team:

Elite
– Silas Grandy @ Kona Process/DVO (vice kampioen IXS EU DH CUP 2015)
– Joey `BamBam’ van Veghel @ NS Bike(multiple 4X WC finalist)
– Wolter Ìl Barba’ Wolters @ Devinci Wilson (Old Skool Freeride braaper)
– `King’ Arthur Hommersen @ DMR Omen (Winnaar Super Cup MDC 2015) **afwezig door blessure leed**
Masters
– Rene `Kale Arend’ Mulderij @ Trek Session ( 2x Deutsche Meister, lang geleden maar toch)
– Sebas `Cyclo Sophia’ Haaker @ Kona Process/DVO (winnaar Masters MDC 2015)
– Johnny `Wat is ie Mooi’ Mooij @ Devinci Troy
Fun
– Niels `Barista’ Boudens @Kona Pak Operator
– Dennis `Demolition’ de Vries @Kona Process 134
– Henk `Opa’ van Paassen @GT Fury
– Michel `Wat denk je zelf’ Nieuwerf @Kona Precept