Alpentour Trophy 2015, Schladming, Oostenrijk

Voor mij stonden een aantal uitdagingen voor de boeg tijdens een 4 daagse marathon wedstrijd in de Alpen, de Alpentour Trophy 2015.

Mijn doelen:

  • Uitrijden van een mountainbike marathon meerdaagse.
  • Top 10 notering in mijn categorie van 19 – 29 jaar.

Plan van aanpak:

Rust reinheid en regelmaat;

7:00       uur:       opstaan

7:15       uur:       ontbijten

8:30       uur:       masseren

9:00       uur:       warming-up

9:45       uur:       opstellen startvak

10:00     uur:       start

+/-14:00 uur:     finish

 

Iedere dag hetzelfde, geen verassingen , de voorbereidingen in een strak stramien.

Voor mij werkte het erg goed. Door begeleiding  van Maarten Kollaart en Stein Metzelaar van Kollaart Sportmassage Opleidingen was ik erg goed verzorgd. Massage voor de start en na de finish, een droog shirtje na het warm rijden in het startvak, handdoek en hersteldrank bij de finish. De perfecte fiets klaar laten maken door John bij Bikeplanet Haarlem, een Cannondale F-SI  Carbon 1. Aan niets ontbrak het mij voor een optimale prestatie.

De Nederlandse Elite Dames waren deze dagen mijn ijkpunt; Anne Terpstra (Habitat Mountainbike Team) en Hielke Elferink (Rent a Plant – Cannondale). Iedere etappe heb ik ongeveer het tempo van deze twee super meiden aan kunnen houden. 

Doel # 1 is mij bijna gelukt. Ik heb alleen de afsluitende tijdrit niet gereden. Daar had ik een goede reden voor, lees maar.

De vliegende Hollander

Deze Alpentour Trophy reed ik samen met mijn makker Mathijs. Omdat ons niveau nogal verschilt reden wij ons eigen tempo in de etappes. Mathijs had meteen bij de eerste etappe al pech. Hij is boven op een berg gecrasht. Hij waande zich een ware downhiller op die steile helling. Hij liet zijn fiets lekker rollen waar alle anderen gingen lopen. Hoewel dat eigenlijk perfect ging had hij toch even een stuur foutje. Zijn stuur klapte uit zijn handen en verdween regelrecht in zijn kruis. Oké, pijnlijk maar een valletje van niks, dacht Mathijs. Hij pakte zijn Cannondale Scalpel op en vervolgde zijn weg. Maar hij had zonder het te beseffen zijn slagader stuk gestoten. Hij verloor ondertussen veel bloed, onderhuids dan wel maar toch. Een blauwe ballon groeide in zijn broek. Dat wist hij dus niet . Wel voelde hij duizelingen alsof hij na een hurkzit te snel was opgestaan. Pardoes stortte hij even later ter aarde, op de rotsen met zijn neus tussen de edelweis en zijn benen in een ijskoud beekje.

De bloeding zorgde voor een heel erg lage bloeddruk. In combinatie met de zware inspanningen van de tocht maakte het hem tot een flauwvaller van de flauwste soort. Hij kon helemaal niks meer. De edelweis uit zijn baard plukken was hem al te vermoeiend. Gelukkig  had hij op dat moment twee Nederlandse deelnemers  dicht bij zich. Zij bleven bij hem om eerste hulp te bieden. Met horten en stoten wisten zij contact te leggen met  de ziekenboeg. Niet veel later vloog de man die hoogtevrees heeft als een malle, vastgebonden op een brancard,  per helikopter naar het hospitaal.

Van de artsen mocht Mathijs alleen uit het ziekenhuis als hij direct naar huis zou reizen. Om hem niet nog een dag langer in het ziekenhuis te laten liggen heb ik besloten om de afsluitende tijdrit niet te rijden en in plaats daarvan Mathijs naar huis te rijden.

 

Uitrijden is dus net niet gelukt. Wel stond ik na drie zware etappes op de  10e plek in het  overall klassement . Hier was ik natuurlijk best tevreden mee, zeker gezien  het internationale startveld.
Mijn eerste meerdaagse marathon wedstrijd op extreem terrein, in het prachtige  Oostenrijk vond ik geweldig. Voor Mathijs is het natuurlijk lullig geweest dat hij zo gewond is geraakt. Maar de manier waarop de organisatie met deze tegenspoed om is gegaan was dan weer geweldig.  Ik doe volgend jaar zeker mee!

Groetjes,

Ritsaert Cluistra

 

PS Met Mathijs gaat het na omstandigheden goed. Zo’n hematoom (zo noemen ze een dergelijke bloeduitstorting) wegwerken is nog zwaar werk voor het lichaam. Het neemt wat  koorts, vermoeidheid en pijn maar het komt allemaal weer goed.