To the test – Epic Enduro – Camelbak K.U.D.U TM 12

Op 5 april reed ik de Epic Enduro. Tijdens deze monsterlijke enduro race droeg ik mijn voorraad in de Camelbak K.U.D.U TM 12. Een tas als noodzakelijk kwaad om je spullen te vervoeren? Of een backprotector met bergruimte als extra voordeel? Lees hier mijn mening over deze lichtgewicht mountainbike rugzak.

De K.U.D.U is speciaal gemaakt voor de Enduro Mountainbike rijder. Nu is ‘Enduro’ het hipster begrip onder de bikers geworden. Maar wat betekent dit label nu werkelijk voor deze rugzak? Een lichte rugzak met backprotector, ruimte voor een 3 liter waterzak, en 12 liter compartiment voor zaken als gereedschap, eten en extra kleding. Daarnaast is er ook de mogelijkheid om een xc-helm op de tas te bevestigen. Gaat het regenen: een regenhoes is inbegrepen. Een mooie opsomming van perfecte eigenschappen voor de Epic Enduro. Maar hoe beviel de tas in de praktijk?

Tijdens de lange dagen die ik op mijn fiets in de heuvels doorbreng hecht ik veel waarde aan het comfort van mijn rugtas. Het meest belangrijkste aan een rugzak vind ik de pasvorm en mate waarin deze ‘op zijn plaats blijft’ als het terrein heftig en steil wordt. Het gewicht van een schuivende rugzak kan het verschil betekenen tussen wel of niet vallen. Pasvorm is persoonlijk, en uiteraard afhankelijk van je lichaamsbouw. Bij mijn selectie voor rugzak heb ik uiteraard verschillende modellen geprobeerd. De Camelbak K.U.D.U past mij heel goed. De heupband is breed, maar niet te breed en daardoor te warm op je onderbuik. Er zitten twee borstbandjes op die nog eens voor extra stabiliteit zorgen. Het rugpand is vrij open van structuur wat voor enige ventilatie op de rug zorgt. Al met al een prima pasvorm die aansluit bij mijn lichaamsbouw.

Ik heb de rugzak maar één keer in de praktijk kunnen testen, voordat hij zich tijdens de Epic Enduro echt moest bewijzen. Tijdens een ‘testrit’ in Bikepark Spaarnwoude viel mij al snel op dat de tas echt goed op zijn plaats blijft zitten. Ook bij volle belading, inclusief 3 liter water, tools en eten. Wat pasvorm betreft heeft deze tas mijn verwachtingen eerlijkwaar overtroffen. Ook tijdens de ruige afdalingen van de Epic Enduro bleef de tas goed zitten.

Een goede pasvorm is vanuit het oogpunt van comfort en stabiliteit natuurlijk heel belangrijk. Maar ook voor het goed functioneren van de backprotector is dit essentieel. Camelbak heeft voor deze tas gekozen voor een ‘Impact Protector’ van flexibel lichtgewicht schuim. Dit vormt zich mee met de bewegingen van je lichaam en absorbeert 94% van de impact bij een val. Prima oplossing: zit absoluut niet in de weg, is bijna niet zwaarder dan een ‘traditioneel rugpand’ en geeft extra bescherming. Dit geeft mij een veiliger gevoel op de trails. Sinds de backprotector/rugzak combinatie is geintroduceerd rij ik eigenlijk nooit meer zonder.

De tas is verkrijgbaar in twee maten, een 12 en 18 liter variant. Ik heb gekozen voor de kleinste van de twee omdat ik voor de Epic Enduro zo licht mogelijk bepakt wilde rijden. Dit is een prima formaat waarin je makkelijk 3 liter water, tools, eten en een extra jas kwijt kan. Mocht je bijvoorbeeld ook een SLR camera meenemen dan heb je wel echt de grotere broer nodig. Je kunt een extra helm (of kinstuk van de Bel Super 2r) kwijt in het speciale compartiment. Er wordt een speciaal tasje meegeleverd waarin je je tools kunt organiseren. Leuke gaget maar zonder dit fluor gele stukje stof zou het ook wel lukken. De nodige ‘netjes’ binnenin zorgen er ook al voor dat je je spullen goed kunt organiseren.

Ook al heeft Camelbak het ‘bike-hipster’ label Enduro op deze tas geplakt. Vanwege het lage gewicht, hoge comfort én de extra bescherming voor je rug is deze tas ook aan te raden voor bijvoorbeeld cross-country of zelf voor de road biker die gebruik maakt van een rugzak. Het enige puntje van kritiek dat ik kan bedenken zijn de schuivers van de rits. Ik heb met de groen-zwarte variant van de tas gereden waarvan de ritsen en schuivers ook zwart zijn. Er wordt met twee schuivers per rits gewerkt, waar zat hij ook al weer, links rechts? Hier zou een beetje fluor niet misstaan. Scheelt toch een beetje zoeken op de trails. Het zal Camelbak’s estetisch team geweest zijn die hier bezwaar tegen had. Want verder is het naar mijn mening een hele mooie tas!

Ride on!

René  Kudu Kudu Kudu