NEDERLAND IS TOE AAN FATBIKES

Ze zijn vet, stoer en rijden met veel gemak over alles heen waar je normaal als fietser toch echt even af moet stappen. Met die mega dikke banden en speciale geometrie weten ze zich overal een weg te banen. Stuifduinen, strand, zompige polderpaden, betonnen hoogteverschillen in de stad, noem maar op; de fatbike verslindt het als zoete koek. De fatbike biedt een nieuw vergezicht in de toch al wonderlijke horizon van het mountainbiken.

Surly is er met de release van de Pugsley in 2005 mee begonnen maar inmiddels hebben de meeste grote mtb-merken een Fatbike in het programma. Daarbij moet opgemerkt worden dat Surly toch duidelijk het merk is wat het best weet wat een fatbike is, met zuster merk Salsa in het kielzog als goede tweede steken hun modellen torenhoog boven het maaiveld uit. Daartegenover lijken de andere merken de essentie van deze nieuwe categorie net niet te kunnen pakken.

Na het succes sinds 2005 in de VS vliegen de fatbikes ondertussen in Scandinavië en Groot Britanië als warme broodjes over de toonbank , ook Nederland is nu aan de beurt.