Avond in de mist – Blog Epic Enduro ’15 – Rene de Winter

Het is donker buiten, de mist beperkt mijn zicht tot hooguit 4 meter. Ondanks deze barre omstandigheid zit ik toch weer lekker op de fiets. Ik ben sinds ruim een maand hard aan het trainen voor de Shimano Epic Enduro. Langzaam begint mijn lichaam te wennen aan het leveren van langdurige inspanning. Ik voel me fit. Als werk mijn hoofdpijn zou zijn, is fietsen mijn paracetamol. Op de fiets ontspan ik en vind ik rust.

Dat klinkt heel mooi natuurlijk ‘op de fiets komen mijn gedachten tot rust’, maar vandaag dus even niet. Gedachten over de Epic Enduro stormen door mijn hoofd. Het dringt tot mij door wat mij te wachten staat. Eerlijk is eerlijk, ik wordt er een beetje zenuwachtig van. Veertien uur mountainbiken door serieus zwaar terrein. Technische afdalingen zonder de mogelijkheid deze vooraf te verkennen. 5000 Hoogtemeters! Downhill in het donker. En wat als het precies deze dag regent? Pfffft, deze tocht is heftig! Terwijl ik gestaagd doortrap vraag ik mij af hoe ik mij hierop voor ga bereiden.

20150224 Bikeplanet blog 2_landscape_web

Met een race als deze heb ik geen ervaring. Ik zit wel regelmatig op de mountainbike en racefiets. Maar rij geen competitie. Fietsen doe ik als ik er zin in heb, en geniet dan van de dag, de rit; zonder vooruitstrevend doel, zonder trainingsprogramma. Nu moet ik dat anders doen, maar hoe? Ik besluit mijn voorbereiding op 3 zaken te richten. Ten eerste moet ik mijn lichaam voorbereiden op de inspanning, mijn lichaam trainen om uren achter elkaar een verschrikkelijke, zware en ongewone inspanning te kunnen leveren. Maar ook mijn geest moet hier op voorbereid zijn. Hoe zorg ik ervoor dat ik, ook bij zware vermoeidheid mijn concentratie bewaar, zelfverzekerd blijf en de juiste beslissingen maak? Daarnaast wil ik mijn skills verbeteren. Ik verwacht heel wat technische uitdagingen en steil, onbewerkt terrein (zowel omhoog als naar beneden). Shape & Mind & Skills; daarmee moet het lukken!

Daarnaast moet ik natuurlijk ook zorgen voor het juiste materiaal. Daar helpt BikePlanet mij gelukkig bij! Volgende week beslis ik samen met Bikeplanet met welke fiets ik deze klus ga klaren (en dus die bike ook aan een ultieme duurtest mag onderwerpen). Volgende week in dit blog dus meer over mijn fiets- en materiaal keuze.

En zo, fietsend door de mist, zijn mijn gedachten toch weer tot rust gekomen. Ik heb een plan. Ik heb een doel. En nog tot Pasen om hier aan te werken. Mijn bovenbenen beginnen vermoeid te raken. Uit mijn zojuist vormgegeven plan put ik extra energie. Ik geniet van de laatste kilometers op mijn trainingsronde. Shimano Epic Enduro?! Challenge accepted!

Tot volgende week,

René

Zie ook:
Blog 1, Going Epic!!!