Antidotum – Blog Epic Enduro ’15 – Rene de Winter

In mijn vorige blog post sprak is over fietsen als geneesmiddel tegen hoofdpijn. Als middel om mijn gedachten tot rust te brengen. Laat dit ‘remedie’ een mooi bruggetje zijn naar mijn fietskeuze: ik rij de Epic Enduro op een Trek Remedy 9.8 29. Beestachtig!

Ik moet eerlijk zeggen, het uitzoeken van de juiste fiets is best moeilijk. Tijdens de Epic Enduro ga ik mijn grenzen op meerdere vlakken opzoeken. Zowel op het gebied van rijtechniek en terrein, maar vooral ook conditioneel. Ik wil een fiets die mij hierin ondersteund en niet beperkt. Ik heb uiteindelijk voor deze fiets gekozen met een aantal verwachtingen. Deze zal ik hier samenvatten. Na de fiets uitvoerig te hebben getest kom ik hier later op terug met mijn bevindingen uit de praktijk.

trek-remedy-epic-enduroKarakter
Overall lijkt mij dit een fiets met de juiste balans tussen klimmen en dalen. De geometrie van de fiets lijkt het juiste karakter te hebben om een breed scala van terrein aan te kunnen. Een goede zithouding voor de klim, voldoende temperament voor de afdaling. Door de keuze voor materiaal en onderdelen is fiets licht van gewicht. Het is een fiets die zich ergens tussen het All-Mountain en Enduro segment plaatst.

29 Inch
29 Inch wielen zie je steeds meer bij Enduro fietsen. Ik heb hier geen ervaring mee maar kijk ernaar uit om dit te gaan testen. Ik verwacht dat dit comfort op gaat leveren. Het rolt immers makkelijker over obstakels. Daarnaast maakt het de fiets ook wat langer wat bij hoge snelheid voor stabiliteit zorgt.

Frame
Het carbon frame is licht en super stijf. Op die plekken waar menig biker een oude binnenband om het frame plakt om beschadigingen te voorkomen, zitten net afgewerkte rubber pads ter bescherming. Ook zijn de kabels netjes weggewerkt. De kabels die wel buitenlangs het frame lopen zijn zo gemonteerd dat ze niet in de weg zitten bij het tillen van de fiets. En ja, je fiets de berg op tillen waar even niet te fietsen valt hoort voor mij bij Enduro. Al met al een mooi strak frame.

Transmissie
Geen voor derailleur meer, SRAM x1 1×11 it is! Persoonlijk vind ik het heel fijn om zonder voorderailleur te rijden. En zeker met 11 bladen achter heb je al zo een breed bereik. Dit brengt het aantal onderdelen op de fiets terug. Dat scheelt niet alleen gewicht, maar ook de kans op gebreken.

Vering
De RockShox Pike voorvork heeft zich inmiddels dubbel en dwars bewezen. Prima, niets op aan te merken.
De achtervering (Fox Performance Series Float) is het paradepaardje van deze fiets. De ontwikkeling van het RE:aktiv systeem heeft Trek samen met Penske Racing gedaan. Een bedrijf bekend uit de Formule 1 wereld. Een super reactief systeem wat ervoor zorgt dat je meer contact met de ondergrond houdt. Dit kan doormidden van speciaal ontwikkelde dempklep technologie. Daarnaast heeft Trek elke veer speciaal getuned voor de fiets waarop deze gemonteerd word, in Californië.

Veelbelovende eigenschappen! Ik denk dat een fietskeuze heel persoonlijk is, en er dus niet één perfecte fiets is voor een dergelijke race. Of dit mijn perfecte keuze is ga ik graag testen met mijn nieuwe compagnon. Op naar de trails!

Tot volgende week,

René

Zie ook:
Blog 1, Going Epic!!!
Blog 2, Avond in de mist

trek_remedy_epic_enduro3